Dokümanlarım Tasdix’lendikten sonra başka bir dosya daha oluşuyor. Bu nedir?
Tasdix’leme yaparken, Tasdix Masüstü yazılımı karmaşık bir takım algoritmalar sonucu elde edilen ve her doküman için tek ve benzersiz olan parmak izini oluşturur; bu iz internet bağlantısı yoluyla E-GÜVEN’e ulaştırılır. Burada uluslararası standartlara uygun zaman bilgisi dosyanızın parmak izine kazınır ve bilgisayarınıza ulaşır. Bu işlemin sonunda bilgisayarınızda, dosyanızla aynı adı taşıyan .tms uzantılı bir dosya oluşur. İşte bu dosya, dokümanınızın zaman damgası sertifikasıdır.
50 sayfalık bir dokümanım var. Bu dokümanı Tasdix’lemek için 50 kontöre mi ihtiyacım var?
Hayır. Tasdix’te dosya başına 1 kontör kullanırsınız. Dokümanınızın türü, boyutu, sayfa sayısı önemli değildir.
Hangi türde dosyaları Tasdix’leyebilirim?
Dijital ortamdaki her tür dosya Tasdix’lenebilir. Tasdix, dosyanızın boyutu veya içeriğiyle ilgilenmez. Dolayısıyla Tasdix’lenecek dokümanınızın uzantısı ne olursa olsun, bilgisayarınızda olması yeterlidir.
Tasdix’lenecek dosyanın büyüklüğü konusunda bir sınırlama var mı?
Bilgisayarınızın izin verdiği her ölçüdeki doküman Tasdix’lenebilir. Tasdix'in kullandığı uluslararası standartlara göre parmak izi alınacak bir dosyanın 264 bit ya da 4x109 gigabyte'tan büyük olmaması gerekir. Pratikte bu büyüklükte dosya yoktur.
Tasdix’lerken dosyalarımı herhangi bir yere yüklemem gerekir mi?
Tasdix Masaüstü yazılımı internet bağlantısı yoluyla dokümanlarınıza bilgisayarınızda zaman damgası atmanızı sağlar. Kısaca tüm işlem kendi bilgisayarınızda gerçekleşir. Dosyalarınızı kimseyle paylaşmanız ya da herhangi bir yere yüklemeniz gerekmez. Tasdix, bu özelliği nedeniyle gizliliğe önem verilen durumlarda güvenli ve kullanımı kolay bir çözüm sağlar.
Tasdix’leme işlemi sırasında ya da sonrasında dosyam zarar görür mü?
Hayır, Tasdix’leme işlemi dosyanızda değil, dosyanızın parmak izi (hash) üzerinde yapılır. Bu nedenle dosyanız zarar görmez.
Bilgisayarımın internet bağlantısı yokken de Tasdix’leme işlemi yapabilir miyim?
Tasdix’leme işlemi için E-GÜVEN sunucusuna bağlanmanız gerekir. Tasdix Masaüstü Yazılımı bu işlemi internet bağlantısı aracılığıyla gerçekleştirdiğinden, internet bağlantınız yoksa işleminiz tamamlanmaz ve yazılım hata mesajı verir.
Bilgisayarıma Tasdix Masaüstü yazılımını yüklemeden Tasdix’leme işlemi yapamaz mıyım?
Tasdix’leme işlemi için dosyanızın parmak izini alacak, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısına ulaştıracak, orada gerçekleşen damgayı tekrar sizin bilgisayarınıza ve damgalama işleminin arşivini tutabilmemiz için de Tasdix.com sunucusuna iletecek bir yazılıma ihtiyacınız vardır. Bu, Tasdix Masaüstü yazılımıdır ve ücretsizdir.
Eğer bir elektronik imza yazılımınız varsa, imzalanmış dokümanınızı tasdixlemenize gerek yoktur.
Sağ tuşa basıyorum ama Tasdix’le seçeneği çıkmıyor.
Öncelikle bilgisayarınıza Tasdix Masaüstü Programını yüklediğinizden emin olunuz. Sonrasında işletim sisteminizi kontrol ediniz. Tasdix Masaüstü Programı yalnızca Windows XP ve üzeri işletim sistemlerinde çalışmaktadır. İşletim sisteminiz uygun ise internet bağlantınızı kontrol ediniz. İnternet bağlantınız olmasına rağmen Tasdix’leme seçeneğini göremiyorsanız lütfen bize ulaşınız.
Tasdix’leme işlemim sırasında internet bağlantım kesildi. Ne yapmalıyım?
Tasdix’leme işlemiz sırasında herhangi bir nedenle internet bağlantınız kesilirse işleminiz tamamlanmaz ve yazılım hata mesajı verir. Bu durumda internet servis sağlayıcınız ya da bilgisayar markanızın teknik destek hattı aracılığıyla internet bağlantısı sorununuzu çözmeniz gerekir. Sorununuz çözüldüğünde Tasdix’leme işleminizi yeniden yapabilirsiniz.
Tasdix’lenmiş bir dokümanı yeniden Tasdix’leyebilir miyim?
Evet. Ancak aynı doküman (örneğin Istanbul.doc) üzerinde Tasdix’leme yapılırken;
a.Doküman, daha önce Tasdix’lenmiş haliyle yani üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve dosya adı aynı kalarak (örneğin Istanbul.doc) yeniden Tasdix’leniyorsa, dokümanın parmak izi değişmeyeceğinden, yazılım size 'bu dokümanın zaman damgası var, yeniden damgalamak istiyor musunuz?' diye sorar ve onaylarsanız eski zaman damganızı silip yenisini oluşturur.
b.Dokümanda herhangi bir değişiklik yapıp, dosya adını değiştirmeden (örneğin Istanbul.doc olarak bırakarak) Tasdix’lemeye çalışırsanız, yazılım size 'bu dokümanın zaman damgası var, yeniden damgalamak istiyor musunuz?' diye sorar ve onaylarsanız eski zaman damganızı silip yenisini oluşturur. Bu durumda bir önceki Tasdix’leme işlemine ait dokümanınızın kendisine de zaman damgasına da ulaşamazsınız.
c.Dokümanınızda herhangi bir değişiklik yapıp, dosya adını değiştirirseniz (örneğin IstanbulV1.doc) özgün dokümanınızın yeni bir versiyonunu üretmiş olacağınızdan, yeni bir doküman Tasdix’leniyormuş gibi zaman damgası oluşur (IstanbulV1.doc.tms). Üzerinde zaman zaman değişiklik yapılan dokümanlarınız için bu yöntemi kullanmanız önerilir.
Tasdix’leme sertifikasının gösterdiği saat, bilgisayarımdakinden farklı. Hangisi doğru kabul edilir?
Zaman damgası, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda 'elektronik verinin üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve/veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla elektronik sertifika hizmat sağlayıcısı tarafından elektronik imzayla doğrulanan kayıt' olarak tanımlanır. Tasdix'in zaman damgası vururken kullandığı E-GÜVEN’in sunucusu Zaman Damgası Uygulama Esasları (ZDUE), 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca ETSI TS 101 465, ETSI TS 102 023, CWA 14167-1, IETF RFC 3647 standartlarındadır. Yasayla belirtilen bu nitelikleri taşıdığı için, Tasdix’leme işlemi sonrasında oluşan zaman damgası sertifikasındaki saat yasalar önünde doğru kabul edilir.