Şifremi unuttum, ne yapmalıyım?

Tasdix.com üye girişi ekranından şifremi unuttum butonuna tıklayınız. Yeni şifreniz kayıtlı olduğunuz e-posta adresinize gönderilecektir.

Tasdix’e nasıl üye olunur?

Tasdix.com ana sayfasında yer alan “Üye Girişi” sekmesine tıklayın. Bireysel ya da Kurumsal Üyeliği seçerek üye olabilirsiniz.

Kurumsal üyelik nedir?

Kurumsal üyelik, kurum adına işlem yapma yetkisine sahip kişiler içindir. Kurumsal hesap yöneticileri alt kullanıcıların kontör harcamalarını denetleyebilir. Bu kişiler kurumsal kontör harcamalarını denetleyebilir, yeni kullanıcılar tanımlayabilir, alt kullanıcıları silebilir, kullanım izni verebilir ya da izinlerini kaldırabilir.

Üye hesabındaki .tms uzantılı dosyalar, ne kadar süreyle saklanıyor?

Tasdix.com, üyelerinin hesabındaki .tms uzantılı zaman damgası dosyalarını 20 yıl süreyle saklamaktadır. Bir eserin fikri hakları, eser sahibi yaşadığı sürece kendisine ve ölümünden sonra 70 yıl boyunca varislerine aittir. Bu nedenle özgün eserlerinizi ve zaman damgalarını güvenli bir şekilde yedeklemeniz ve saklamanız önerilir.

Nasıl kontör yüklerim?

Tasdix.com’da üye girişi yaptıktan sonra “Hesap Yönetimi” bölümünden, kredi kartı, havale veya mobil ödeme seçenekleri ile kontör satın alabilirsiniz.

Tasdix kontörlerinin kullanım süresi var mı?

Tasdix’ten satın aldığınız kontörlerin kullanım süresi 1 yıldır. Satın aldığınız kontörler hesabınıza yüklendiğinde son kullanma tarihleriyle ilgili bilgiyi üyelik ekranınızdan görüntüleyebilirsiniz.

Hesabımdaki kontörlerin son kullanım süresi dolduğuna ilişkin uyarı alıyorum. Bu kontörleri nasıl aktif hale getirebilirim?

Yeniden kontör satın aldığınızda kullanım süresi dolan eski kontörleriniz de aktif hale gelecektir.

Turkcell Mobil Ödeme ile neden 5 kontör satın alamıyorum?

Turkcell Mobil Ödeme ile yasa gereği bir defada en fazla 20 TL'lik ödeme yapabilirsiniz. Bu da 4 Tasdix kontörü fiyatına eşittir.

Turkcell Mobil Ödeme sırasında gelen ve giden SMS ücretini ben mi ödeyeceğim?

Turkcell Mobil Ödeme sırasında onaylamanız için size gelen SMS için hiçbir ücret ödemezsiniz. Onaylama yaparken göndereceğiniz SMS Turkcell tarafından 1 standart SMS (2 kontör) olarak ücretlendirilmektedir.

Dokümanlarım Tasdix’lendikten sonra başka bir dosya daha oluşuyor. Bu nedir?

Tasdix’leme yaparken, Tasdix Masüstü yazılımı karmaşık bir takım algoritmalar sonucu elde edilen ve her doküman için tek ve benzersiz olan parmak izini oluşturur; bu iz internet bağlantısı yoluyla E-GÜVEN’e ulaştırılır. Burada uluslararası standartlara uygun zaman bilgisi dosyanızın parmak izine kazınır ve bilgisayarınıza ulaşır. Bu işlemin sonunda bilgisayarınızda, dosyanızla aynı adı taşıyan .tms uzantılı bir dosya oluşur. İşte bu dosya, dokümanınızın zaman damgası sertifikasıdır.

50 sayfalık bir dokümanım var. Bu dokümanı Tasdix’lemek için 50 kontöre mi ihtiyacım var?

Hayır. Tasdix’te dosya başına 1 kontör kullanırsınız. Dokümanınızın türü, boyutu, sayfa sayısı önemli değildir.

Hangi türde dosyaları Tasdix’leyebilirim?

Dijital ortamdaki her tür dosya Tasdix’lenebilir. Tasdix, dosyanızın boyutu veya içeriğiyle ilgilenmez. Dolayısıyla Tasdix’lenecek dokümanınızın uzantısı ne olursa olsun, bilgisayarınızda olması yeterlidir.

Tasdix’lenecek dosyanın büyüklüğü konusunda bir sınırlama var mı?

Bilgisayarınızın izin verdiği her ölçüdeki doküman Tasdix’lenebilir. Tasdix'in kullandığı uluslararası standartlara göre parmak izi alınacak bir dosyanın 264 bit ya da 4x109 gigabyte'tan büyük olmaması gerekir. Pratikte bu büyüklükte dosya yoktur.

Tasdix’lerken dosyalarımı herhangi bir yere yüklemem gerekir mi?

Tasdix Masaüstü yazılımı internet bağlantısı yoluyla dokümanlarınıza bilgisayarınızda zaman damgası atmanızı sağlar. Kısaca tüm işlem kendi bilgisayarınızda gerçekleşir. Dosyalarınızı kimseyle paylaşmanız ya da herhangi bir yere yüklemeniz gerekmez. Tasdix, bu özelliği nedeniyle gizliliğe önem verilen durumlarda güvenli ve kullanımı kolay bir çözüm sağlar.

Tasdix’leme işlemi sırasında ya da sonrasında dosyam zarar görür mü?

Hayır, Tasdix’leme işlemi dosyanızda değil, dosyanızın parmak izi (hash) üzerinde yapılır. Bu nedenle dosyanız zarar görmez.

Bilgisayarımın internet bağlantısı yokken de Tasdix’leme işlemi yapabilir miyim?

Tasdix’leme işlemi için E-GÜVEN sunucusuna bağlanmanız gerekir. Tasdix Masaüstü Yazılımı bu işlemi internet bağlantısı aracılığıyla gerçekleştirdiğinden, internet bağlantınız yoksa işleminiz tamamlanmaz ve yazılım hata mesajı verir.

Bilgisayarıma Tasdix Masaüstü yazılımını yüklemeden Tasdix’leme işlemi yapamaz mıyım?

Tasdix’leme işlemi için dosyanızın parmak izini alacak, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısına ulaştıracak, orada gerçekleşen damgayı tekrar sizin bilgisayarınıza ve damgalama işleminin arşivini tutabilmemiz için de Tasdix.com sunucusuna iletecek bir yazılıma ihtiyacınız vardır. Bu, Tasdix Masaüstü yazılımıdır ve ücretsizdir. Eğer bir elektronik imza yazılımınız varsa, imzalanmış dokümanınızı tasdixlemenize gerek yoktur.

Sağ tuşa basıyorum ama Tasdix’le seçeneği çıkmıyor.

Öncelikle bilgisayarınıza Tasdix Masaüstü Programını yüklediğinizden emin olunuz. Sonrasında işletim sisteminizi kontrol ediniz. Tasdix Masaüstü Programı yalnızca Windows XP ve üzeri işletim sistemlerinde çalışmaktadır. İşletim sisteminiz uygun ise internet bağlantınızı kontrol ediniz. İnternet bağlantınız olmasına rağmen Tasdix’leme seçeneğini göremiyorsanız lütfen bize ulaşınız.

Tasdix’leme işlemim sırasında internet bağlantım kesildi. Ne yapmalıyım?

Tasdix’leme işlemiz sırasında herhangi bir nedenle internet bağlantınız kesilirse işleminiz tamamlanmaz ve yazılım hata mesajı verir. Bu durumda internet servis sağlayıcınız ya da bilgisayar markanızın teknik destek hattı aracılığıyla internet bağlantısı sorununuzu çözmeniz gerekir. Sorununuz çözüldüğünde Tasdix’leme işleminizi yeniden yapabilirsiniz.

Tasdix’lenmiş bir dokümanı yeniden Tasdix’leyebilir miyim?

Evet. Ancak aynı doküman (örneğin Istanbul.doc) üzerinde Tasdix’leme yapılırken; a.Doküman, daha önce Tasdix’lenmiş haliyle yani üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve dosya adı aynı kalarak (örneğin Istanbul.doc) yeniden Tasdix’leniyorsa, dokümanın parmak izi değişmeyeceğinden, yazılım size 'bu dokümanın zaman damgası var, yeniden damgalamak istiyor musunuz?' diye sorar ve onaylarsanız eski zaman damganızı silip yenisini oluşturur. b.Dokümanda herhangi bir değişiklik yapıp, dosya adını değiştirmeden (örneğin Istanbul.doc olarak bırakarak) Tasdix’lemeye çalışırsanız, yazılım size 'bu dokümanın zaman damgası var, yeniden damgalamak istiyor musunuz?' diye sorar ve onaylarsanız eski zaman damganızı silip yenisini oluşturur. Bu durumda bir önceki Tasdix’leme işlemine ait dokümanınızın kendisine de zaman damgasına da ulaşamazsınız. c.Dokümanınızda herhangi bir değişiklik yapıp, dosya adını değiştirirseniz (örneğin IstanbulV1.doc) özgün dokümanınızın yeni bir versiyonunu üretmiş olacağınızdan, yeni bir doküman Tasdix’leniyormuş gibi zaman damgası oluşur (IstanbulV1.doc.tms). Üzerinde zaman zaman değişiklik yapılan dokümanlarınız için bu yöntemi kullanmanız önerilir.

Tasdix’leme sertifikasının gösterdiği saat, bilgisayarımdakinden farklı. Hangisi doğru kabul edilir?

Zaman damgası, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda 'elektronik verinin üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve/veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla elektronik sertifika hizmat sağlayıcısı tarafından elektronik imzayla doğrulanan kayıt' olarak tanımlanır. Tasdix'in zaman damgası vururken kullandığı E-GÜVEN’in sunucusu Zaman Damgası Uygulama Esasları (ZDUE), 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca ETSI TS 101 465, ETSI TS 102 023, CWA 14167-1, IETF RFC 3647 standartlarındadır. Yasayla belirtilen bu nitelikleri taşıdığı için, Tasdix’leme işlemi sonrasında oluşan zaman damgası sertifikasındaki saat yasalar önünde doğru kabul edilir.

Tasdix’leme işlemi sonrasında oluşan .tms uzantılı dosyaları saklamak zorunda mıyım?

Evet, saklamanız gerekir, çünkü Tasdix'i .tms uzantılı bu zaman damgası sertifikalarına sahip olabilmek için kullanıyorsunuz. .tms uzantılı dosyalar, dokümanlarınızın zaman damgası sertifikalarıdır ve delil niteliğindedir. Bu dosyaları bilgisayarınızda tutmak istemiyorsanız yedekleyerek CD ya da harici disk üzerinde saklayabilirsiniz. Herhangi bir nedenle silinir ya da kaybolursa, Tasdix.com'a üye girişi yaparak, Hesap Yönetimi başlığı altındaki Tasdix’leme İşlemleri Geçmişi bölümünden zaman damgası sertifikalarınızı (.tms uzantılı) bilgisayarınıza yeniden yükleyebilirsiniz. Ancak Tasdix’lediğiniz orijinal dokümanları koruma ve saklama sorumluluğu size aittir.

Tasdix’lediğim dosyaları ayrıca yedeklemeli miyim?

Orijinal dokümanınızı ve .tms uzantılı zaman damgası sertifikasını bilgisayarınızda ya da CD, harici disk vb. başka bir yerde saklamanız tavsiye edilir. Eğer herhangi bir nedenle yedeklememişseniz ya da dosyalarınızı kaybederseniz, Tasdix.com'a üye girişi yaparak, Hesap Yönetimi başlığı altındaki Tasdix’leme İşlemleri Geçmişi bölümünden zaman damgası sertifikalarınızı (.tms uzantılı) bilgisayarınıza yeniden yükleyebilirsiniz. Ancak Tasdix’lediğiniz orijinal dokümanları koruma ve saklama sorumluluğu size aittir.

Bilgisayarımı değiştirmem gerektiğinde Tasdix’lenmiş dosyalarımı ne yapmalıyım?

Bilgisayarınızı değiştirmek istediğinizde Tasdix’lenmiş dokümanlarınızı ve o dokümanlara ait zaman damgası sertifikalarını (.tms uzantılı dosyalar) ayrı bir yerde mutlaka yedeklemelisiniz. Daha sonra yeni bilgisayarınıza yüklemeyi ya da yedeklediğiniz yerde tutmayı tercih edebilirsiniz.

Tasdix’lenmiş dokümanlarımı nasıl yedekleyebilirim?

Tasdix’leme işlemi sırasında Tasdix Masaüstü yazılımı tasdixlediğiniz dokümanı (örneğin Istanbul.doc) ve .tms uzantılı zaman damgasını (Istanbul.doc.tms) Belgelerim (My Documents) dizini altında oluşturduğu Tasdix klasörüne yerleştirir. Çalışma düzeniniz gereği özgün dokümanlarınızı başka klasörlere aktarmak isterseniz, dokümanınızın kopyasını alarak özgün dokümanı sertifika ile aynı yerde saklamanızı öneririz. Böylece, • Özgün doküman ve zaman damgası sertifikası bir arada olacağı için daha sonra kolayca bulabilirsiniz, • Farklı zamanlarda yapılan dokümanlarınızın yeni versiyonu üzerinde yapılacak değişikliklerden dolayı yeniden Tasdix’leme işlemi yaparsanız, geçmiş zaman damgası sertifikalarınız kaybolmaz. Dokümanlarınızı yedeklemek üzere bilinen kopyalama yöntemleri ile dokümanlarınızı ve zaman damgası sertifikalarını bilgisayarınızda belli bir yere ya da CD, harici hafıza gibi başka bir ortama kopyalayabilirsiniz. Dilerseniz Windows'ta Programlar sekmesinde Geçmişim başlığı altında tasdixlenmiş dokümanlarınızı listeli olarak görebilirsiniz. Bu bölümde yedeklemek istediğiniz dokümanları ve zaman damgalarını seçip 'farklı kaydet' komutuyla da dokümanlarınızı nereye yedeklemek istiyorsanız oraya kaydedebilirsiniz.

Tasdix’lenmiş dokümanlarımı .tms uzantılı dosya ile birlikte saklamak zorunda mıyım?

Tasdix Masaüstü yazılımı zaman damgası sertifikanızı da dosyanızla aynı yere, aynı adla kaydeder. Bilgisayarınızda arşivinizi dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Burada bilmeniz gereken, Tasdix’lenmiş bir doküman üzerinde herhangi bir değişiklik yaptığınızda (ismini değiştirmek hariç), zaman damgası sertifikasının doğrulanamayacağıdır. Bu nedenle Tasdix’lenmiş dokümanlarınızda değişiklik yapmayın ya da yaptıktan sonra yeniden Tasdix’leyin. .tms uzantılı zaman damgası sertifikaları özgün doküman olmadan doğrulama yapmayacağı için, Tasdix’lenmiş dokümanlarınızı silmemeniz ve mümkünse sertifikalarla aynı yerde saklamanız önerilir.

Bana gönderilmiş bir dosyanın Tasdix’lendiğini nasıl doğrularım?

Size gönderilen dosyayla birlikte, dosyayla aynı adı taşıyan .tms uzantılı bir başka dosya daha bulunur. Bilgisayarınızda Tasdix Masaüstü yazılımı yüklüyse kolayca doğrulama yapabilirsiniz. Tasdix Masaüstü yazılımınız yoksa, Tasdix.com'a üye olarak yazılımı ücretsiz olarak bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. PC kullanıcıları .tms uzantılı bu dosyanın üzerine gelerek sağ tuşa tıklayarak "doğrula" komutunu çalıştırır. Ardından çıkan pencerede dosyanın ne zaman Tasdix’lendiği ve işlemin başarıyla tamamlanıp tamamlanmadığı görülebilir. Gönderilen sadece Tasdix’lenmiş dokümanın kendisiyse ve .tms uzantılı başka bir doküman yoksa, doğrulama işlemini yapamazsınız.

Zaman damgası sertifikasının tamamını görmek için ne yapmalıyım?

Tasdix’leme işlemi sonrasında oluşan .tms uzantılı dosyanızın üzerine gelerek sağ tuşa tıklayın ve çıkan pencereden 'doğrula' komutunu çalıştırın. Dosyaya çift tıklayarak da zaman damgası doğrulama ekranına ulaşabilirsiniz. Bu ekrandaki yeşil ikon Tasdix’leme işleminin başarıyla tamamlandığını, altındaki saat ve tarih göstergesi de elektronik sertifika hizmet sağlayıcının damgalamasında esas olan zamanı gösterir. 'Zaman Sunucusu Sertifikasını Göster' linkine tıkladığınızda zaman damgası sertifikanızı görüntülersiniz. Bu sertifika, işletim sisteminiz Türkçe ise Türkçe, İngilizce ise İngilizce olarak görünecektir.

Tasdix Masaüstü yazılımını yükledim ama çalışmıyor.

Tasdix Masaüstü yazılımının çalışması için bilgisayarınızın internete bağlı olması gereklidir. Öncelikle internete bağlı olup olmadığınızı kontrol edin. Ayrıca bilgisayarınızda web servisine erişmenizi engelleyen bir firewall uygulaması çalışıyor olabilir. Bilgisayarınızın internet bağlantısı sorunsuz olduğu halde yine de Tasdix’leme yapamıyorsanız, kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizin doğru olup olmadığını kontrol edin. Tüm bu kontrollerden sonra da işlem yapamıyorsanız yardım merkezimizi (0850) 321 85 55’i arayabilir ya da destek@e-guven.com ‘a sorununuzu iletebilirsiniz.

Tasdix’lenmiş bir doküman mahkemede yasal delil olarak kullanılabilir mi?

Tasdix, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında belirtilen zaman damgasıdır ve Kanun'un hükmü gereği eklendiği dosyaya tam olarak ne zaman eklendiğini kanıtlar. Bu durumda Tasdix’lenen bir dokümanın Tasdix’lendiği tarihte tasdixleyen kişinin elinde bulunduğu mahkemede rahatlıkla kanıtlanabilecektir.

Tasdix’lenmiş bir dosyanın noterde tasdiklenmiş bir dosyadan farkı nedir?

Tasdix’lenmiş bir dosya ile noterde tasdiklenmiş bir dosya arasında nitelik açısından bir bağlantı olmamamasına rağmen bazı hukuki sonuçlar açısından benzerlikler bulunmaktadır. Özellikle fikri haklara konu eserler, ticari sırlar gibi bilgiler; kamuoyunda sanılanın aksine noterde yapılan tasdikleme işlemi ile tasdikleyen kişiye ait olmazlar. Tasdikleme işlemi, tasdikleme sırasında kayıt altına alınan zaman bilgisinin daha sonra mahkemede, söz konusu eserin veya fikrin tasdiklendiği sırada tasdikleten kişinin elinde bulunduğunu kanıtlar. Bu açıdan bakıldığında Tasdix de aynı fonksiyona sahip olup, Tasdix’leme işlemi yapıldığında Tasdix’lenen verinin Tasdix’leyen kişinin elinde olduğunu gösterir. Tasdix’in noter ve benzeri kurumlardan farkı, Tasdix uygulamasında bilginin veya eserin sahibi dışında kimse tarafından görülememesi ve gizliliğin sağlanmasıdır.